Bland alla de böcker som finns om flugbindning och flugfiske är det vanskligt att välja ut bara några stycken. Dels för att tycke och smak är så varierande, dels därför att vi har olika förkunskaper. Jag listar dock upp några böcker här nedan som jag tycker är bra. Några vänder sig till nybörjare och andra är för dig som börjar bli färdig flugfiskare och flugbindare.

Enkla grunder

Modern Flugbindning: Bergqvist, Johnson, Petersson. Boken gavs ut redan 1982 på Fly Dressings förlag och innehåller många och tydliga bindmoment i ett litet antal typmönster. Bra grundbok.
Flugbindning - på mitt sätt: Lennart Bergqvist. Kanske den bästa boken du kan få då den innehåller såväl grunder som mer avancerad bindning. Många och tydliga bilder och ett stort antal mönster gör att den täcker det mesta.
Flugor och flugbindning: Preben Torp Jacosen. Boken som kom ut redan 1976 är en guldgruva när det gäller detaljerad bindteknik. Illustrerad av författaren med otaliga tuschteckningar som tydligt beskriver hur man får vingar att stå rätt, snygga kroppar m m.

Mönster

Flugbindarens stora handbok: Mike Dawes. Inte så tydlig men många mönster, varav det mesta är klassiska flugor.
Flugfiskarens stora mönsterbok: Mike Dawes. Ännu fler flugmönster.
Fiskeflugor: simnpson, McGavin. Ett litet häfte med tydliga bilder på drygt 100 olika flugor och mösterbeskrivningar till dessa.
Flies for Trout: Stewart, Allen. En amerikansk bok med flera hundra standardmönster och varianter. Enkla mösterbeskrivningar men inget om bindteknik.
Flugbindarboken: Pettersen, Sand. 350 olika mönster för fiske i skandinaviska vatten. Här finns förutom mönsterbeskrivningar också en del grunder.
The Book of Fly Patterns: Eric Leiser. Över 1000 olika mönster, vilket bör räcka rätt länge.

Mycket och bra

Se ovan - Flugbindning - på mitt sätt.
Laxflugor - på mitt sätt: Lennart Bergqvist. Den logiska fortsättningen på boken om flugbindning. Här finns det mesta kring laxflugebindning, både lätt och svårare.
Nymfen öringen och vi: Björkegren, Johnson. De nymfer du behöver kunna binda med tydliga bilder och förklarande texter.
Dagsländor i öringvatten: Bengtsson, Boström. Vilken dagslända är det som flyter där borta? Svaret kan du säkerligen finna i denna lilla men fulladdade bok som passar i fiskevästen. Förutom de biologiska beskrivningarna finns tydliga beskrivningar av imitationer av de faktiska sländorna i sina olika stadier. Och kanske viktigast - svenska namn på dagsländorna.
Nattsländor i öringvatten: Kenneth Boström. De nattsländor som står på öringmatsedeln och bra beskrivningar av hur man kan imitera dem. Som ovanstående bok passar den i fiskevästen och kan tjäna som fälthandbok om man vill binda sina mönster på plats vid vattendraget.

För den som kan nästan allt

Flytyers Masterclass: Oliver Edwards. 20 mycket avancerade mönsterbeskrivningar för att göra naturtrogna flugor. En ny klassiker.
Tying Flies with CDC: Leon Links. Bibeln för oss som gärna binder flugor med CDC-fjädrar. Förutom en historisk beskrivning och porträtt av CDC-bindare innehåller boken ett stort antal CDC-flugor som dock inte alla beskrivs så ingående.
Ekologiskt flugfiske: Ulf Pierrou. En tydlig beskrivning av ekologin bakom våra flugfiskeinsekter.
Flugfiskarens insekter: Pierrou, Gustavsson. Ekologi, identifiering och imitation av de flersta av de insekter vi försöker avbilda i våra flugor. Intruktiv och tydlig.

Var hittar man fler böcker?

Hos Bokförlaget Settern hittar du mycket av nyare fiskelitteratur.
Fiskebokhandeln.com är en annan nätbaserad bokhandel.
LB flugfiske har en hel del flugbindningsböcker i sin butik.
Antikvariska böcker i norden är en bra källa att ösa ur när det gäller äldre litteratur, som kanske är slutsåld hos förlaget.