Eftersom det finns så fruktansvärt många olika flugmönster kan man göra nästan vad som helst. Här följer dock några exempel på flugor som ger teknik för åtskilliga fler. Se modellerna som mallar för eget skapande av mönster som stämmer med ditt fiske och dina fiskevatten.  

Avsikten med flugbindningen är att göra avbildningar och visioner av den mat som fisken äter. Vad det är, ser vi om vi gör en undersökning av maginnehåll hos den fångade och avlivade fisken. En del flugbindare gör detaljrika imitationer och andra gör flugor som närmast ser ut som något ätbart, men det är svårt att säga exakt vad flugan föreställer. Vad fisken ser vet vi inte, men då och då tar den våra alster, så antagligen tror de att det är något ätbart. Eller också chansar de bara. Det kan ju gå att äta, och om det känns fel så spottar de ut det igen.

 

Dagsländor Nymf Dun Spinner
Nattsländor Larv Puppa Vingad
Bäcksländor Nymf Vingad  
Trollsländor Trollsländenymf Flicksländenymf  
Myggor Larv Puppa Vingad
Annat Myra Geting Skalbagge
  Bibio Märla Gråsugga
Om du är nybörjare som flugfiskare kan du klicka dig fram bland länkarna ovan och förhoppningsvis lära dig lite mer. Är du en van flugfiskare kan du säkert redan allt och kan i stället gå vidare till flugbindning och olika flugor.