Här hittar du en del grundläggande moment och begrepp inom flugbindningen. Förhoppningsvis ger det dig den första inblicken i en fantastiskt rolig hobby, som är en del i den andra hobbyn - flugfisket. Man kan med fog säga att det finns en standard inom flugbindningen, men det finns miljontals avsteg från standarden. Och alla undantag är ännu inte konsturerade. Vad kommer du att bidra med?
Dagslända Bindningens grunder
Våtfluga Våtflugehackel
Nymf Falskt hackel
Nattslända Nattsländevingar
Puppa  
Flicksländenymf  
Trollsländenymf  
Streamer  
Muddler  
Laxfluga  
Verktyg Beskrivning av verktyg
Fjädrar och hår Beskrivning av diverse fjädrar och hår
Tinsel och konstmaterial Tinsel m m

Så här gör man en torrfluga!

Här är några korta sekvenser för att visa grundläggande funktioner i flugbindningen.

Principerna går att omsätta i alla vanliga typer av torrflugor.

Tillbaka upp

Våtflugehackel

Våtflugehackel görs vanligen av en mjukare fjäder, i exemplet ett hackel från en höna.

Hacklet fästs och lindas som på torrflugan, men med den konvexa sidan uppåt/framåt och lindas sedan ner så att det lutar bakåt.

 

Tillbaka upp

Falskt hackel

Falskt hackel görs genom att man preparerar en fjäder så att bara några få fjäderstrålar finns kvar, placerar fjädern under kroken, binder fast den med ett par lätta varv och drar den framåt så "benen" får rätt längd. Den fäst sedan hårdare med några bindtrådsvarv.

Genom detta kan man använda de annars för stora fjädrarna på en höns-, eller tuppnacke, samt andra mjuka fjädrar med långa fjäderstrålar. Passar bra på nymfer, våtflugor och streamers.

 

 

Tillbaka upp

Nattsländevinge

Nattsländevingar kan göras av olika fjädrar. Ett exempel är att lätt lacka en lämpligt färgad fjäder och klippa den till rätt form.

Den fästs sedan uppepå krokskaftet - dras till rätt längd och binds fast.. Överflödig fjäderstam klipps sedan bort.

Använder man två fjädrar kan man spara fjäderstammarna till antenner!

Tillbaka upp

Om du är nybörjare som flugfiskare kan du klicka dig fram bland länkarna ovan och förhoppningsvis lära dig lite mer. Är du en van flugfiskare kan du säkert redan allt och kan i stället gå vidare till flugbindning och olika flugor.