Det spö du använder för ditt fiske är av mycket stor vikt för ditt välbefinnande. Det är därför väldigt viktigt att du väljer ett spö som passar dig - din fysik och personlighet. Du måste alltså välja ditt spö genom att prova dig fram. De som säljer spön kan hjälpa dig att välja.

   

Din handled avgör hur tungt spö du kan hantera. Även om nästan alla spön är väldigt lätta kan längden av spöt ändå påverka hur mycket du orkar kasta under en dag eller fjällvecka. Är ditt spö för tungt i förhållande till din fysik blir du trött i armen, ryggen och nacken. Och det kan vara mycket påfrestande, tro mig, jag vet... Spön som är mer än 9 fot långa får lätt en tyngre topp och blir mer påfrestande vid långa fiskepass.

Din inbyggda hastighet eller temperament, eller vad man ska kalla det, avgör vilken typ av spö du ska välja. Man brukar prata om långsam/mjuk aktion respektive snabb och toppig. Ju styvare spö desto snabbare rörelser krävs av dig och dessutom mer teknisk skicklighet. Ett långsammare spö är mer förlåtande och låter dig göra en del misstag utan att det påverkar ditt kastande särskilt mycket. Välj alltså ett mjukt spö om du är nybörjare. Du kan byta upp dig så småningom. Förresten kommer du ändå att skaffa mängder med spön framöver.

Några spön

Några kända och välrenomerade märken är Loop, Sage, Guidline, Marryat, Loomis, Vision, Simms och Scierra. Det finns ytterligare märken, men någon begränsning måste man ju göra. Alla har spön av olika slag och i olika prislägen.

De flesta av dagens flugspön görs av kolfiber av olika kvalité. Ju högre modulus desto styvare och dyrare, skulle man kunna förenkla det. Det görs fortfarande också ett och annat spö i glasfiber eller kol-/ och glasfiberblandningar. Det är relativt sällsynt med splitcane, men de görs fortfarande, men oftast till skyhöga priser eftersom de handbyggs. En skön variant är där Rackelhanen som är gjort av både splitcane och kolfiber och där man utnyttjat det bästa av båda materialen.

Om du är nybörjare som flugfiskare kan du klicka dig fram bland länkarna ovan och förhoppningsvis lära dig lite mer. Är du en van flugfiskare kan du säkert redan allt och kan i stället gå vidare till flugbindning och olika flugor.