Det mesta i hår- och fjäderväg kan användas i flugbindningen. Här finns alltså utrymme för experiment!

Eftersom olika material har olika egenskaper kan en fluga bli helt annorlunda bara genom att byta ut en liten detalj. Det kan vara en anledning till att en del flugor binds med stora variationer i materiallistan.

 

Tuppnackar och hönsnackar av varierande kvalitet och färg behövs för nymfer, streamers, laxflugor och annat. Dessa är sällan bra som hackel på torrflugor där man i stället använder s k genetiska hackel, alltså hackel från tuppar odlade för sina fjädrar t ex Metz, Whiting med flera.

Metz- och Hoffmannackarna har långa smala hackel som är lätta att linda och ger flugor med jämna fina hackel.

De generiska nackarna är dyra, så det är kanske inte det första man köper, men när man väl gjort det är det inget man ångrar.

De riktigt små hacklen hittar man på saddlenackar från de generiska tupparna. Dessa hackel är samtidigt de längsta, så en fjäder kan räcka till 5 - 6 flugor. Hacklen i exempelbilden är från Whiting och är ca 25 cm långa, och passar till flugor i storlek 12 - 20.
Diverse olika fjädrar som används i flugbindningen. Vingfjädrar från olika and- och skogsfåglar, kroppsfjädrar från samma arter och en del exklusivare varianter som pärlhöna. På bilden finns fr v kroppsfjäder från andhona - "Europa 12 fjädrar", vingpennor från and färgade mörk blålila, orangefärgade fjädrar från pärlhöna och en vinge från morkulla.
Skinn av olika slag behövs. Många av dem kan fås i många olika färgnyanser, både naturliga och fägade. Skinn som de på bilden - Woodchuck - används t ex till dubbing och vingar på nattsländor.

Diverse hårmaterial som används i flugbindningen. En bit av en gulfärgad ekorrsvans bredvid en bit Elk Hair färgad golden. Därnäst två olika bitar av opossum och nederst en mörkare svans från sibirisk ekorre.

Underhår används som dubbing och de långa stickelhåren kan användas i samma dubbing eller som vingmaterial. Elk Hair är mycket användbart som vingmaterial i nattsländemönster som Elk Hair Caddis.

Hår från hjortdjur är ihåliga och ger därför flugorna flytkraft.

Harens mask och haröra är mycket användbart i olika flugor och särskilt nymfer. Hararna kan fås i olika färger och materialet är lättdubbat och ger lite spretiga flugor som av fisken kan tas för det mesta. Flugan Guldribbat Haröra är klassisk och legendarisk och har fått stå modell för otaliga varianter. Den ger dessutom mycket fisk!
Om du är nybörjare som flugfiskare kan du klicka dig fram bland länkarna ovan och förhoppningsvis lära dig lite mer. Är du en van flugfiskare kan du säkert redan allt och kan i stället gå vidare till flugbindning och olika flugor.