Flugrullen har av någon tidigare betraktats som en oväsentlighet, ett lager för linan bara, men så enkelt är det nog inte. Helst ska rullen balansera spöt, fungera utan att kärva, bromsa mjukt och göra att du snabbt kan veva in löslina för bättre kontakt med fisken.

Alltså kan en bra rulle vara värd sina pengar.

Några storspoliga rullar

Några rullar

Många av de fabrikanter som gör flugspön, gör också rullar av god kvalité. Den rulle du väljer bör alltså passa ditt spö, och generellt är det nog så att en storspolig rulle oftast är att föredra, då den medger en snabbare hemtagning av löslinan, om och när du får en fisk på kroken. Loop, och Danielsson, som var först med storspolig rulle innehar fortfarande en topplacering med sina Evotecrullar, men har fått stor konkurrens av flera andra. Nu kan man hitta de storspoliga rullarna hos nästa alla som gör flugrullar. Vision, Scierra och Guideline har bra rullar i hyfsat prisläge och vill man ha lite mer extrema varianter finns Elkhorn, Bauer och Abel.

Vill man ha ett lågprisalternativ finns också rullar gjorda i kompositmaterial bl a hos Loop.

Om du är nybörjare som flugfiskare kan du klicka dig fram bland länkarna ovan och förhoppningsvis lära dig lite mer. Är du en van flugfiskare kan du säkert redan allt och kan i stället gå vidare till flugbindning och olika flugor.