Tafsen är fluglinans förlängning fram till flugan. Två syften har den - rulla över flugan fint och mjukt, samt förhindra att fisken ser linan. Därav följer att tafsen smalnar av från en tjock del närmast fluglinan fram till en tunn fin spets av färsk nylon.
 

Många synpunkter finns på hur en bra öringtafs ska byggas upp. Generellt gäller för de flesta att buttdelen, den som fästs i fluglinan, ska vara ungefär så grov som fluglinan och spetsen ska tåla den belastning som den förväntade fisken ger. Längden anses vara bäst när den är mellan 9 och 12 fot för öring och harrfiske och ca 12 fot för laxfisket. Vid fiske med sjunklina kan man korta av tafsen.

I boken "Öringen och jag" från mitten av 1970-talet har Einar Björkegren en fin utläggning om olika sammansättning av tafsar. Det som är mest intressant är den tafs som motverkar draggning vilken han binder av styv nylonlina utom den sista metern i vilken han använder mjukt nylon. Med rätt teknik kan man binda tafsar som fungerar bra i vind, med tyngre flugor, för nymffiske o s v.

Att binda sina egna tafsar är intressant men knappast praktiskt. Idag finns tafsar av flätad eller homogen nylon som redan är färdigtaperad och utan knutar. Det enda man behöver knyta är första biten mot fluglinan, som nästan aldrig behöver bytas, och spetsdelen, som ju kapas och byts ut då och då. Eventuellt kan man knyta på en knytbit längst ut på den färdiga tafsen som man använder och fäster nya spetsar i. Det kan vara en bra idé att fästa tafsen till linan i en ögla, eftersom det medger ett enklare byte mellan olika typer av tafsar.

Bra färdiga tafsar finns i flytande, intermediate och olika sjunkande varianter och bra spetsmaterial finns i olika kvalitéer och prisklasser. Din vanliga fiskebutik kan förse dig med den variant som passar dina behov. Lätt utbytbara tafsar medför att du enkelt byter till en sjunkande tafs för att få ner dina flugor djupare, vilket kan vara bra ibland.

Tafsar och tafsmaterial som jag funnit är bra: Vision extreme och fluorcarbon, Loop, som också har en bra tafsdispenser för fyra rullar spetsmaterial, Guideline och Masterline.

Ett bra, men dyrt spetsmaterial är Riverge fluorcarbon från Fly Fishing Masters vilka också har det vanliga nylontafsmaterialet Ultra 2000 med mycket hög styrka.

Om du är nybörjare som flugfiskare kan du klicka dig fram bland länkarna ovan och förhoppningsvis lära dig lite mer. Är du en van flugfiskare kan du säkert redan allt och kan i stället gå vidare till flugbindning och olika flugor.