Till flugfisket hör mängder med olika tillbehör som är mer eller mindre nödvändiga. Oftast mindre, men bra att ha.

Det finns hjälpmedel för fisket, för vadningen, för flugbindningen, för att kunna bära med sig allt annat och så vidare. Här är en liten del av det som finns.

Tillbehör från
LE-Flugor & Flugfiske.
En del tillbehör kan du beställa
direkt från LE-Flugor & Flugfiske. Titta i katalogen under Tillbehör.

I många fall vill man komma en bit ut i vattnet när man flugfiskar. Man använder då vadarstövlar som går till grenen, eller vadarbyxor som når till midjan eller upp till bröstet. Alla dessa produkter hittar man i någon form i sin ordinarie fiskebutik eller på någon av Internets on-linebutiker.

Stövlar görs av gummi, nylon, neopren eller i s k andasmaterial elle lättviktsmaterial, alltså vattentätt tyg. Är man mycket ute och vadar i kallt vatten är neopren att föredra annars är det snarast ekonomin som avgör om man köper gummistövlar eller andasmaterialstövlar. Andasmaterialens fördel är att de är lätta. I och med att de lätta andasvadarna kommit tycks andelen stövelmodeller minskat på marknaden.

I princip är det samma material som är gångbara för vadarbyxor. Neopren om man vill slippa frysa när man står utvadad i kallvatten i fjällen eller under vår och höstfiske, och andasmaterial om man vill få lättare byxor och inte vadar i så kallt vatten. Man kan förstås ha ett varmt fleeceställ under lättviktsvadarna som gör det lite varmare men troligen är neoprenet att föredra. Neoprenvadare är dock inte så lyckade att gå långt i eftersom man blir så svettig och därmed får man en avkylande effekt som inte är så lyckad. Man bör därför i stället ta vadarna i ryggsäcken och gå i vanliga stövlar eller vandrarkängor om man ska förflytta sig långt. Andasvadarna i släpper igenom svetten vilket medför att man upplever att man svettas mindre.

Något man bör tänka på när man väljer sina vadare är om man vill ha dem med fastsatta stövlar eller med lösa vadarskor. Det kan vara svårt att välja, men om man tänker sig att man vill spara vikt är troligen en lättviktsvadare med ett par lätta skor att föredra. Neoprenvadare kan man välja med fastsatt stövel om man föredrar enkelheten med detta.

Om man väljer skomodellen tillkommer oftast ett tillbehör: Gravel Guards - sandskydd - så att man inte får in sand i skon som nöter på materialet så att läckage uppstår.

 

Några vadarstövlar

Vision har en stövel i andasmaterial, Extreme Bootfoot, som ska förses med lös sko. Pris: ca 895 kr. De har vadarskor i prislägen från ca 795 kr - ca 1295 kr.
Också Scierra har ett par stövlar i andasmaterial - Breathable Hip Waders - men med fastsatt stövel. Pris: ca
Ron Thomson har en stövel i nylon med fastsatt stövel. Pris: ca 399 kr
De har också en variant i neopren med fastsatt stövel för ca 699 kr
Nokia har, om de inte lagt ner tillverkningen, ett par bra vadarstövlar i gummi, även om de är lite hala på slippriga stenar. Genom att man enkelt kan rulla ner överdelen på dem fungerar de rätt bra att gå i.
Simms gör en stövelmodell utan sko som kostar ca 1799 kr hos LB Flugfiske.

 

Några vadarbyxor

Loop har bra lättviktsvader i några olika prislägen. GoreTexmodellen är dyr men bra - ca 5995 kr utan sko och 6995 kr med fastsatt stövel - och deras lågprismodell Adventure - 1995 kr är också bra för sitt pris. De har också en modell i strechmaterial för 2995 kr. Till detta kommer skor för 1495 kr eller 2900 kr beroende på vilken modell man väljer.
Guideline har det största utbudet på lättviktsvadrare i olika modeller. Deras lågprismodell, Cool Water, kostar 1699 kr. Deras andra andasvadare finns i flera modeller från ca 1899 kr - ca 3295 kr. De har också vadare av midjemodell.
De har vadarskor i priser från ca 799 kr till ca 1299 kr.
Vision har också vadare av olika modeller både i andasmaterial och neoprene. Andasmodellerna kostar ca 1595 kr - ca 3500 kr. Deras midjemodell Extreme Guiding kostar 2195 kr. Deras neoprenevadare kan fås med eller utan stövel och kostar då 1450 kr eller 1895 kr.
Ron Thomson har flera modeller av neoprenvadare i prislägen från ca 899 kr - ca 1399 kr, samt nylonvadare med eller utan värmande foder. 599 kr eller 649 kr.
Scierra har både andasvadare och neoprenvadare av flera modeller.
Simms som i Sverige kan köpas hos LB Flugfiske, gör flera olika modeller på vadare i prislägen från ca 2299 kr - ca 6999 kr för toppmodellen i GoreTex. Deras midjemodell i andasmaterial kostar ca 4999 kr.

Tillbaka upp

 

Flugaskar

Någonstans måste man förvara sina flugor och man får snabbt mängder av mönster och storlekar. Man behöver därför en eller flera flugaskar. Dessa finns i mängder med material och konstruktioner i prislägen från några kronor till uppåt en tusenlapp. Den mest andvända storleken är 10 - 19 cm x 7 - 9cm x2 - 5 cm. Här är några exempel:

Aluminiumaskar
Wheatley gör klassiska men dyra askar med hög kvalitet och många modeller i prislägen från ca 190 kr - ca 821 kr.
Okuma har motsvarande askar till ungefär halva priset jämfört med Wheatley men å andra sidan är kvaliteten lägre.

Plastaskar
Danica
flugaskar för ca 40 - 70 kr en av de mest prisvärda askarna. Askar finns med foam och fackindelning och för alla typer av flugor.
Guideline Fly Box M med foam ca 59 kr
Dewitt genomskinliga lättviktsaskar med fackindelning för ca 149 kr - ca 199 kr beroende på antal fack. Dewitt tål mycket tuffa tag trots sin lätthet.
Lite Tuff - påminner om Dewitt men kostar mindre - från ca 100 kr - ca 130 kr.
Vision Classic (som liknar Danica) i prislägen från 69 kr - 99 kr beroende på storlek och modell.
C&F Design gör lite annorlunda askar av hög kvalitet. CF101 kostar 475 kr och lämpar sig särskilt för den som börjar se lite dåligt. CF3308 för 635 kr rymmer ca 300 flugor och lämpar sig för både torrflugor (fackindelning) och nymfer i C&Fs särskilda fastsättning i foam.

Träaskar
Det finns en del hantverk för lyxbruk och en del mer tänkt som lager, alltså rätt stora. Exempel:
Lars Andersson i Katrineholm gör fantastiskt fina askar i faner som limmats i flera lager.
Eero J Kostiainen som gör fina askar i björk och alrot.
Lilla Åsa snickeri som gör askar i ask, ek och valnöt i priser från ca 400 kr - ca 565 kr.
Peter Nilsson i Sorsele gör också fina askar i form av snusdosor.
Guideline har en björkask 30 x 20 x 7 cm med 4 sidor foam.

Tilbaka upp

 

Kläder

Till kläderna får man räkna fiskevästen där alla flugaskar och andra prylar ska rymmas. Traditionella västar finns i mängder, i alla prislägenoch många av dem är snarlika varför pris och känsla får avgöra valet. Alla butiker som säljer flugfisketutrustning har någon eller några olika. På senare år har det dock kommit några som är annorlunda.

Loop har tagit fram en väst med bra passform som är lätt att bära tack vare att nack- och axeldelen - oket - är gjort av neoprene. Allround Fishing Vest kostar ca 875 kr.

En annan nyhet är västar i mesh, alltså nät. Det gör dem lättare och svalare men samtidigt också besvärligare att gå i risig terräng med. Guideline har en variant - Prolite - med ok och utanpåliggande fickor/fack i mesh. Pris: ca 999 kr.
Scierra har tagit fram en - Discover Vest - för djup vadning - ca 599 kr - och Patagonia har en som säljs hos LB Flugfiske.

Nästa nyhet är olika varianter på väskor - rygg och bröstpack i olika selar - i stället för väst.
Guideline har tagit hem flera varianter från William Joseph som marknadsförs hos olika återförsäljare och LB Flugfiske har en variant från Fishpond.

Ytterligare en trend när det gäller kläder är övergång från väst till vadarjacka. Flera leverantörer, t ex Loop, Vision och Guideline, har tagit fram korta vadarjackor, vattentäta, med fickor och detaljer som gör att de blir regnjackor med västfunktioner. En sådan jacka + vadarbyxor gör at man är helt tät för vatten både uppifrån och nerifrån. Använder man sig av kortare vadarstövlar kan man kombinera med byxa i vattentätt andasmaterial. Också sådana finns att hitta hos ovanstående företag.

Till kläderna får man väl kanske också räkna de polaroidglasögon man behöver. Dessa tar bort störande reflexer i vattnet vilket medför förutom att man ser fisken (ibland) också kan vada lättare. Har man vanliga glasögon kan man skaffa någon påhängsmodell.

Tillbaka upp

 

Kemikalier

I flugfisket använder vi en mängd olika kemikalier och kemiskt framställda tilbehör. För att få flugorna att flyta bra impregnerar vi dem vid flugbindningsbordet och kanske åter vid vattnet. Bra impregnering är exempelvis Watershed, ca 98 kr och Permafly, ca 99 kr. En särskild impegnering är de pulver/kristaller som både torkar och impregnerar - Shake-n-float, Restore, Powderfloat och allt vad de heter. Effekten är densamma: Kristallerna absorberar fukten och flugan flyter igen.

Fluglinan behöver rengöras och putsas så att man kan kasta längre. Fly Line Cleaner, Special delivery, Line Speed, Mastercare med flera. Dessa medel fungerar verkligen.

Aquasure är ett lim som bland annat används för att reparera vadare, tätar sömmar och fäster filtsulor som byts eller har lossnat. Kan också användas för att laga flytringen när den fått en läcka. Härdningen tar 24 timmar om man inte använder en härdare.

Ett bra myggmedel kan rädda fiskedagen om du fiskar på en plats med mycket mygg. Finns bland annat på apoteket, men vissa av medlen som tillhandahålls genom fiskebutikerna är bättre och skonar flugor och linor.

Ett bra allmänlim är Fishing Glue som är ett så kallat snabblim som finns i såväl lättflytande form som i en trögflytande variant.

Tillbaka upp

 

Flytring

Ett inte helt nödvändigt tillbehör är flytring. Men det är ett mycket trevligt redskap att fiska från. Med flytringen kan man fiska på platser man annars inte når. Man befinner sig i fiskens eget element och stör väldigt lite. Kort sagt - den perfekta fiskebåten men man får inte använda dem överallt, så det kan nog vara idé att fråga innan man sjösätter. För framdrivningen behöver man fenor på fötterna. En bra luftpump bör man också ha.

Flytringar finns i många modeller allt ifrån en vanlig rund till u-formad, v-formad eller med pontorner och stol. Här är ett par exempel:

Ron Thompson har både en U-båt och en V-båt. U-båten är något billigare och kostar ca 1400 kr och V-båten ca 1600 kr.
Guideline har dels en vanlig U-båt för ca 2000 kr och dels en ny variant SUB 714 U-shape, där man sitter ovanför vattnet och kan ro. Priset är ca 4000 kr. Hos dem kan du också hitta en pontonbåt från ca 5500 kr upp till ca 7000 kr beroende på material och vikt.

Tillbaka upp

 

Håv

Ett viktigt tillbehör är håven. Utan håv blir det betydligt svårare att ta rätt på den fisk man eventuellt fångar. Tidigare var alla så kallade öringhåvar gjorda av trä och såg ut som ett dåligt strängat tennisracket, och dessa görs fortfarande. De är ofta vackra men knappast praktiska eftersom nätet oftast hänger någonstans och fastnar i ris och buskar. Just när man ska använda den är den som mest intrasslad verkar det som. Vill man ändå ha en sådan finns de i de flesta fiskebutiker att få i priser från ca 200 kr och uppåt beroende på hantverkskvalitet.

Ett annat mer praktiskt verktyg är Handy Pak håv - ca 275 kr. En hopfällbar håv för öring/harr som förvaras i ett litet hölster som fästs vid bältet. När man drar håven vecklas håvnätet ut och håven är färdig för användning.

McLean Våghåv är en annan variant. Visserligen har den ett löst hängande håvnät, men det intressanta är den inbyggda vågen som gör den till den perfecta Catch & Release-håven. Priser från ca 400 kr beroende på storlek.

Tillbaka upp